Kapitány, matrózok, zátony vagy nyílt víz

Te vagy a kapitány?

 

kapitány

 

A kapitány az mindig kapitány?

 

Egy hajón a kapitány az úr. A kapitány szava szent, minden matróz számára. Tegyük fel, a tested egy hajó ahol te magad vagy a kapitány. Te irányítasz. Van előtted egy hosszú tengeri út, ahol, ha tetszik ha nem végig neked kell navigálnod a hajódat. Nem kis munka.

hajo-kapitanyÁllandó odafigyelést igényel ez a kaland. Amikor a kapitány megkapja az új hajót, nem sok gondja van vele, mert vadi új. Egy ideig nem kell nagyobb karbantartást végezni rajta. A tenger viszont változó, és vannak kisebb nagyobb viharok, sőt hurrikánok is. Azok megtépázzák a hajót.

Olyankor az első kikötőbe szoktak menni a kapitányok, hogy a legfontosabb károkat elhárítsák. Azután tengerre! Lehet játszani a sorssal, szerencsével és keresni azt a kincsesládát bármi áron? A legénység elfárad, skorbut üti fel a fejét, vagy egy zátonyra fut a hajó, a nagy kapkodás közben.

kapitany-viharA kapitány, ha a nagy sietségében nem veszi észre a jeleket, akkor nagy bajba kerül mindenki. Matrózok nélkül nem megy a hajó, ahogy kapitány nélkül sem. A matrózok tudják hogyan működik a hajó, de csak a kapitány ismeri az úti célt, vagy nem.

Egyszer csak feltűnik egy másik hajó a láthatáron. A kapitánynak vegyes érzelmei vannak. Barát vagy ellenség? Kételyek gyötrik, pedig nagy szarban van. A másik hajó kapitánya, felajánlja a segítségét és segíteni akar, hogy a bajbajutott elérjen egy kikötőbe.

A bajba jutott kapitány  ezt vagy elhiszi vagy nem. A matrózok hiába reménykednek addig. Ha a kapitány egy nagy marha, akkor odavesznek mind. Olvastunk már ilyesmiről, gazdagon. Ha elfogadja a segítséget, megmenekül a teljes legénységgel együtt, mert még menthető a dolog.

matrozJelek, jelek, tünetek, majd kórság. Egy hajó sokkal tovább úszik a vízen, ha többször kiköt. Karban tartják, és sokkal több olyasmit tud szállítani magával, azokból a dolgokból, amik arra valóak, hogy útközben is lehessen folyamatosan karbantartásokat végezni. A legénység boldog, a kapitány elégedett.

Te vagy a saját hajód, a tested kapitánya, és a te döntéseid határozzák meg, hogy meddig ússzon. Kétségbeesésedben beállhatsz egy nagy hajóflottába, de ott nem te leszel a kapitány, hanem a flottakapitány az úr! Az pedig nem biztos, hogy neked is és a legénységednek is a legjobb.

A flottakapitánynak a győzelem a fontos, és leszarja ha a te hajód odavész. Egyedül neked nem mindegy. Játszhatsz Robinsont egy lakatlan szigeten 28 évig, mire odaér a segítség, ha odaér. Vedd észre a jeleket. Ha a tested már SOS jeleket küld ki szerteszét, akkor a segítség jelei is megérkeznek.

Én észrevettem a másik hajót, és éltem a lehetőséggel. Én voltam az egyik a sok közül, aki észre vette. Azóta vízre tettem a bárkát, de még a karbantartás nem fejeződött be. Soha nem is fog, mert az egy folyamat. De jobb benne lenni egy folyamatban egy folyón, mint egy kis szigeten nézegetni, hogy vajon merre folyik!

Mi van a kanyarulat után? Soha nem tudod meg, ameddig csak nézegeted. Azok a kapitányok, akik már megvívtak pár csatát, és csak egy lábuk maradt, sokkal óvatosabbak, de kapitányok maradtak! A harc, a sietség, a kapkodás helyett sokkal jobb a béke. Ráadásul a lábad is megmaradhat.

A legénységet is mindig újra lehet szervezni, mert a segítség adott. Vedd észre a szalmaszálat, vagy lapozz egyet. Légy te magad a változás, és azáltal megmarad a béke is.

Ha ez egy utolsó szalmaszál, akkor kapaszkodj bele, mert elbír. Ha beteg vagy akkor azért, ha még nem, akkor azért. Ez nem figyelmeztetés, csak egy jel, amit vagy érzékelsz, vagy nem.

Sokkal nehezebb észrevenni a megfelelő jelet, amikor kapkodsz, mert beteg vagy. Olyankor elhiszel mindent. Beállsz bármelyik flottába. Maradj okos kapitány!

 

De ettől függetlenül, kívánom, hogy legyen egyre több, örömteli napod!

 

Üdv minden Földlakónak

Nagy Attila

Kapcsolat >>>

 

 

Megköszönöm ha megosztod, mert lehet, sőt biztosan igénylik mások is, de nem tudnak róla!

Ne felejtsd el, hogy a tested az egyetlen hely, ahol lakhatsz. Nem mindegy, hogy kunyhó, vagy palota!

Találatok: 58

Facebook hozzászólás

Author: fenyleny