Egy kapavágás, egy szem krumpli!

Vetettél már krumplit valaha?

krumplifold

 

Régebben, vidéken szinte majdnem mindenkinek

volt veteményes kertje!

krumpli1Ha nagy volt a vetőburgonya mérete, akkor ketté vagy négyfelé vágtuk. A lényeg az volt, hogy jó minőségű legyen. Jó talajba kerüljön, és jöhetett az egy kapavágás, egy szem krumpli. Az első kapavágással, helyet adtunk a krumplinak, de nem azzal a földdel takartuk be, hanem a következő kapavágással.

Ez a módszer általában a szikesebb talajoknál volt elterjedve. A lazább, homokosabb részeken, elég volt a kapával egy hosszú árkot húzni, bele a krumplit és betakarni. Persze ezzel a teremtésnek nincs vége.

Adott a megfelelő talaj, a jó vetőmag, a beletett munka, ami után még van bőven tennivaló. Gyomlálgatni, kapálgatni és locsolgatni is kell. Aztán ott vannak a krumplibogarak. Szedni kell őket, mint a meggyet. Aki lusta és permetezi, az mérges-krumplit fog enni.

Azután jön a betakarítás. “Ki mint vet úgy arat.” Mondja a bölcselet, de a karbantartást kihagyta a “Bölcs” belőle! Okoskodni lehet, de ha a gyakorlat nulla, akkor ki az akire hallgatsz? Osztogathatsz “okosságokat”, de te mennyire teszed bele magad? Mennyit tudsz arról a dologról?

Az ész nélküli osztogatás a neten, az szemetelés. Pont olyan, mint amikor eldobsz valamit az utcán. A testeddel is ezt teszed, amikor szemetet eszel. Mit gondolsz, hogyan vetsz és mit a testedbe, amikor eszed a műanyag cuccokat? Mit fogsz aratni? Mit érzel majd akkor amikor kikel?

A gyümölcseidet, a termésedet úgy hívják majd: Stroke, magas vérnyomás, szívelégtelenség, csontritkulás már fiatalon, érelmeszesedés, ízületi fájdalmak és még sorolhatnám, de leírni is rossz volt. Nem kapáltad, nem gyomláltad, hagytad bimbózni oszt kikelt! Így jártál.

Ha mázlid van és megúszol egy Strokot, azt hiszed minden oké? Hát nem! Össze fog gyűlni a rokonság, előbb-utóbb, ahol mindenki állni fog és csak te fekszel, vagyis a tested, amit kukának használtál.

Pedig csak az ujjad zsibbadt egy kicsit indokolatlanul. Azt gondolod elfeküdted. Aztán, még este is zsibbadt…

Vagy látsz egy kis “hurkát” a vádlidon. Mi a fene az? Pedig nem is láttad, A nyolcadik utas, a halál c. filmet. Legyintesz, mert máson is láttál már olyasmit, meg neki több is van! Ezek jelek, hogy a rossz magot amit elvetettél, már gyökeret vert. Hagyod szárba szökkenni?

Emlékezz majd erre az írásra akkor, amikor tolnak az MRI, CT alá és úgy ellepnek az orvosok, mint a termeszek. Akkor, majd vakargathatod a fejed, ha még tudod.

Úgy jársz, mint az egyik kollégám, akivel együtt voltunk egy hegesztő minősítési tanfolyamon. Meghegesztette a próba csövet, és a lámpájával nézegette a gyököt ( a gyökeret 🙂 ).

Odament hozzá a Mester, és azt mondta neki: – Most már hiába nézegeti! Menjen vágja szét és csinálja meg rendesen!

Annyi egészséges ember van a Föld nevű bolygón, hogy az már hihetetlen! Csak azt nem tudom, hol laknak konkrétan? Mert amikor kimegyek az utcára, vagy egy bevásárló-központba, ott csak egy intenzív válogatás után találnék olyat. Ez nekem, hogy finom legyek, nagyon érdekes.

 

Kattints ide a folytatáshoz >>>

 

Be szeretnél kapcsolódni? Együtt könnyebb!

Ha írsz és kéred, megosztom veled az infót, amit tudok, amit alkalmazok.

érezd jól magad

 

 

 

Üdv minden Földlakónak!

Nagy Attila

 

 

Megköszönöm ha megosztod, mert lehet, sőt biztosan igénylik mások is, de nem tudnak róla!

Ne felejtsd el, hogy a tested az egyetlen hely, ahol lakhatsz. Nem mindegy, hogy kunyhó, vagy palota!

 

 

,

 

Találatok: 2

Facebook hozzászólás

Author: fenyleny